Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Anaokuluna Adaptasyon Süreci

Nilüfer Koca - Saturday, January 14, 2023

Anaokuluna uyum süreci hem çocuk hemde ebeveyn için zor bir süreçtir. Çocuklar yeniliklere karşı oldukça duyarlıdır, rutinlerinin dışındaki süreçlere farklı tepkiler verebilirler. Çocuklar yeniliklere karşı oldukça duyarlıdır, rutinlerinin dışındaki süreçlere farklı tepkiler verebilirler. Anaokuluna başlayan bir çocuk, çoğu zaman, ilk defa evinden farklı bir ortamda tek başına zaman geçirmekte, güven objesi olarak gördüğü annesinden, ya da onu büyüten yakınından ayrı kalmaktadır.

Image

Okuma Süresi: 2 dakika

Anaokuluna uyum süreci hem çocuk hemde ebeveyn için zor bir süreçtir. Çocuklar yeniliklere karşı oldukça duyarlıdır, rutinlerinin dışındaki süreçlere farklı tepkiler verebilirler. Anaokuluna başlayan bir çocuk, çoğu zaman, ilk defa evinden farklı bir ortamda tek başına zaman geçirmekte, güven objesi olarak gördüğü annesinden, ya da onu büyüten yakınından ayrı kalmaktadır. Çocuğun bireyselleşmek adına attığı bu ilk adımda çocukla birlikte anne de bir adaptasyon sürecinden geçmektedir. Çocuğundan ilk kez ayrı kalacak anne içinde bu süreç zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir.

Anaokuluna başlayan bir çocuğun ilk bir aylık süreci adaptasyon dönemi olarak adlandırılır. Bazı çocuklarda bu süreç daha da kısalabilmektedir fakat süreç bir ayı geçerse çocuk için profesyonel destek alınması uygun olabilir ve bunun yanında annenin tutumu da gözden geçirilmelidir.

Adaptasyon dönemi içerisinde, çocuğun yaşadığı kaygı normal olarak değerlendirilir. Çocuğa uygun olarak seçilmiş doğru okul ve okuldaki uzman desteği çocuğun bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için en önemli etkenlerden birisidir.

Adaptasyon süreci için öneriler;

  • Ebeveynler, bu süreç içerisinde çocuğa okula başlanacağı konusunda kararlı bir tutum sergilemelidirler bunun yanında çocuğun okul hakkında çevresinden ve aile büyüklerinden duyacağı olumlu sözler, sürecin daha da kolaylaşmasını sağlayabilmektedir.
  • Bu süreçte çocuğa dürüst yaklaşmak, çocuğun güveninin zedelenmemesi açısından büyük önem taşımaktadır. Örneğin; ben seni burda sürekli bekleyeceğim gibi cümleler çocuğun bireyselleşme sürecini zorlaştırabilir.
  • Sağlıklı bir adaptasyon süreci için çocuğu bir anda bütün gün okulda bırakmak doğru olmayacaktır. Bu süreçte çocuk uyumlu gözükse bile ilerleyen dönemlerde gecikmiş tepki verebilmektedir. Bu sebeple; okulun rehberlik servisi ile birlikte yapacağınız çalışmalar kapsamında çocuğun durumuna göre, ilk 1 haftadan sonra aşamalı olarak okuldan ayrılmanız da çocuğun adaptasyonu açısından son derece önemlidir.
  • Okul öncesi dönem çocuğunun hayal dünyası çok geniştir. Bu sebeple çocuğunuz, sizlere okul hakkında olumsuz bilgiler aktarabilir. Bu tarz durumlarda az ve öz bir anlatımla okul hakkındaki olumlu görüşerinizi çocuğunuza söyleyebilirsiniz. Diğer türlü, çocuğunuzun olumsuz aktarımlarının sizler tarafından pekiştirilmesi sebebiyle, adaptayson süreci zorlaşacaktır.
  • Okula başladığı dönemde çocuğunuzun okul çocuk okul kırtasiye alışverişini, çocuk ile birlikte gerçekleştirmeniz bu süreçte onun tercihlerini ön planda tutmanız yararlı olacaktır.
  • Anne- baba olarak bu dönemde kararlı olmanız,ve çocuğunuza karşıda bu tutumda görünmeniz çok önemlidir. Bu evrede çocuğun duygu ve davranışları iniş çıkışlar gösterebilir. Endişelenmeden, kararlılığınızı koruduğunuz takdirde, sizi gören çocuğunuz okula daha kolay adapte olacaktır.

 

Uzm. Klinik Psk. Nilüfer KOCA