Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Beyza Kantemir - Tuesday, January 17, 2023

Bebekler için ayak sağlığı en önemli konular arasında yer almaktadır. Uzmanlara göre bebek ayakkabısı seçiminde görsellikten ziyade bebeğin ayaklarının ortopedik gelişimini ön planda tutarak ayakkabı seçimlerinin yapılması yönündedir.

Image

Okuma Süresi: 3 dakika

Bebekler için ayak sağlığı en önemli konular arasında yer almaktadır. Uzmanlara göre bebek ayakkabısı seçiminde görsellikten ziyade bebeğin ayaklarının ortopedik gelişimini ön planda tutarak ayakkabı seçimlerinin yapılması yönündedir.

Bebeklerin ayak yapıları yetişkin insanlara göre daha farklıdır. Bebeklerin ayakları henüz kıkırdak yapısı halinde olduğundan dolayı seçim konusu oldukça önemlidir. Kıkırdak yapısını rahat ettirmek için dar olmayan ayakkabılar bebeklerin ayak gelişimlerini olumlu ve düzgün bir şekilde büyümesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca bebeklerin ayakları beş yaşına kadar oldukça hızlı büyüdüğünden dolayı aşağıdaki maddeleri inceleyerek nelere daha çok dikkat etmeniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca bebek ayakkabısının, bebeğin yürümesine destek olacak şekilde seçilmesi gerekiyor. Bebekler yürümeye başladıkları zaman yeni öğrenmenin vermiş olduğu sakarlık söz konusu oluyor. Bebek çocuk ayakkabı terlik seçiminin kötü olması olası yaralanma ve kazalara sebep olabilir.

Henüz Yürümeye Başlamak Bebekler İçin Bebek Ayakkabısı Alınır Mı?

Ebeveynler çocukları doğmadan önce ilk ayakkabılarını alır bir köşeye koyarlar ve o ayakkabıları giydirmek için oldukça heveslenirler. Fakat çocukların yürümeye başladığı zamana kadar ayakkabıya ihtiyaçları yoktur. Bundan dolayı çocuğunuz yürümeye başladıktan sonra ayağını sıkmayacak ve ayağına tam olacak numarada ayakkabı satın alabilirsiniz. Uzmanlar genellikle çocuklar yürümeye başlamadan önce ayakkabı giydirilmemesi gerektiği kanısındadırlar. Bunun sebebi ayakkabıların, bebeklerin sürekli gelişen ayak şekillerini etkilediği içindir.

Eğer ev ortamında bebeğiniz emekliyor ve yürüyor ise normal çorap ve patik tarzında ayağını darbelerden koruyacak ev ayakkabıları giydirebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin ayak yapısı doğru bir şekilde gelişir. Buna ek olarak giydirdiğiniz patik ve çorap tarzı şeylerin bebeğin bedenine uygun olması oldukça önemlidir.

Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Ortopedik Bebek Ayakkabılarını Tercih Etmelisiniz

Bebek ayakkabılarının seçiminde genellikle ebeveynler görselliğini beğenerek seçim yapmaktadır, fakat bu çok doğru bir seçim değildir. Ayakkabıların görselliğinden ziyade bebeğinizin ortopedik ayak gelişimine katkı ve destek olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra cırt cırtı bulunan ya da lastikli olan modelleri tercih edebilirsiniz. Bu modeller bebeklerin ayağını daha rahat ettirir ve daha kolay giydirilmesine yardımcı olur. Ayrıca bu ayakkabı modelleri topuğu sabitler ve ayağın öne gelmesini engeller, ayak parmaklarının hasar görmesini önlemektedir.

Günümüzde birçok ayak enfeksiyonu gündeme gelmektedir. Bu bebeklerde de çok sık karşılaşılan enfeksiyonlar birisidir. Bu tarz enfeksiyonların riskini en aza indirmek adına hava alan ve dolaşımı sağlayan ayakkabı modellerini tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra doğal malzemelerden yapılan deriden ya da pamuktan yapılmış ayakkabı modelleri bebekler için bulunmaktadır. Naylon malzemeden üretilen bebek ayakkabı modelleri bebeklerin ayaklarını terletir ve mantar gibi enfeksiyonların oluşmasına yol açar. Bu yüzden naylon malzemeden yapılmış bebek ayakkabısı modellerini tercih etmenizi önermemekteyiz.

Ayrıca ayakkabıları giydirme aşamasında bebeğinize pamuklu çorapları giydirebilirsiniz. Bu bebeklerin ayaklarının daha da rahat etmesine yardımcı olur. Yumuşak ve ince tabanlı bebek ayakkabısı modelleri bebeklerin daha doğru bir şekilde yürümesine yardımcı olmaktadır.

Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Yanlış Ayakkabı Seçimi Nelere Sebep Olur?

Genellikle bebek ayakkabılarının dış görünüşüne aldanıyoruz. Bu çok yanlış bir davranıştır. Bebekler rahatsız oldukları durumları anlatamadıkları için ayakkabının rahatsız olup olmadığını söyleyemez. Bu nedenle ebeveyn olarak bebeğiniz için doğru ayakkabıyı seçmek önemli olacaktır.

Yanlış ayakkabı seçiminin sonuçlarını inceleyelim;

  • Dış görünüşünün çok göz alıcı olmasıyla genellikle plastik ayakkabılar tercih edilmektedir. Plastik ayakkabıların ortopedik olmaması nedeniyle bebeklerin ayak sağlığını olumsuz etkilemektedir. Plastik ayakkabı bebeğin ayak şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Ayrıca plastik ayakkabılar hava almadığı için ayakta çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.
  • Bebeğin ayağına uygun olmayan ayakkabılar tercih edildiği zaman ilk adımlarını atan bebekler düşebilir bu yaralanmalara ve sakatlıklara neden olabilir. İlk adım ayakkabısı diye tabir edilen ayakkabılar yeni yürümeye başlamış bebekler için ideal ayakkabılardır.
  • Ayakkabı yapısının sert olması bebeklerin ayak sağlığını olumsuz etkilemektedir.

 

Bebekler ve çocuklar sürekli gelişiyor bu gelişme çağında ayakları da büyüyor. Bu nedenle sürekli olarak bebeklerinizin ayakkabılarını gözlemeniz ve doğru ayakkabılar ile değerlendirmeniz gerekiyor.

Bebeğiniz için en doğru ayakkabıları Welcomebaby web sitemizde ve mağazalarımızda bulabilirsiniz. Bebek ayakkabısı seçiminde SanbeSuperfit, Papulin ve daha birçok marka sizlere birçok ürün çeşitliliği sunacaktır.