Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Bebek Banyosu ve Bakımı

Hatice Erşimşek - Thursday, January 19, 2023

Normal banyo yaptırmanın mümkün olmadığı durumlarda, prematüre ve göbek bağı düşmeyen bebeklere silme banyo yaptırılır. Bebeğinizi soymadan önce bütün bakım malzemelerinizi ve kıyafetlerini yanınızda hazır bulundurun.

Image

Okuma Süresi: 6 Dakika

İçindekiler:

Silme Banyosu

#Normal banyo yaptırmanın mümkün olmadığı durumlarda, prematüre ve göbek bağı düşmeyen bebeklere silme banyo yaptırılır. Bebeğinizi soymadan önce bütün bakım malzemelerinizi ve kıyafetlerini yanınızda hazır bulundurun. Suyumuzun sıcaklığı 36-37 derece olmalı. Silme banyosu için pamuk veya ince müslin bez kullanmalıyız, lif veya sünger kesinlikle kullanmıyoruz çünkü yenidoğan bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için tahrişlere neden olabilir. Silme banyosunu yaptırırken sırasıyla vücut, kollar, ayaklar ve en son baş olarak devam ediyoruz. Kurularken ise ilk baş bölgesinden başlayıp aşağıya doğru iniyoruz. Bunun nedeni yenidoğan bebekler en çok başlarından ısı kaybederler. Eklem bölgelerini iyice kurulamayı ihmal etmeyin çünkü eklem bölgeleri en çok nem tutan bölgelerdir ve pişik oluşumuna çok yatkındır. Silme banyomuz bittikten sonra bebek losyonu ile tüm vücudunu güzelce nemlendiriyoruz. Bebek yağı kullanmıyoruz çünkü cildindeki gözenekleri kapatacağı için isiliklere neden olabilir.

Yenidoğan Banyosu

#Yenidoğan bebekler çıplak olmayı pek sevmezler, çünkü henüz güven duygusu oluşmadığı için kendilerini korumasız hissettiklerinden korkarlar, fakat ebeveynin bebek ile olan iletişimi sayesinde bu güven duygusu daha çok kısa sürede oluşmaktadır. Bebeğimizi soymaya başlamadan önce onunla konuşmalı yapacağımız işlemi bebeğimize göz göze gelerek ona anlatmalı bir nevi ondan izin almalıyız. Bebeğimizi soymaya başlamadan önce yenidoğan banyo esnasında ve sonrasında kullanacağımız bütün malzemeleri hazırlamamız gerekmektedir. Bu malzemeler;

  • Bebek küveti ve filesi
  • Bebek havlusu (şapkalı)
  • Bebek şampuanı
  • Bebek losyonu
  • Bebek bezi
  • Kulak çubuğu
  • Pamuk
  • Ağız mendili veya gazlı bez
  • Kağıt törpü
  • Saç fırçası
  • Bebek kıyafetleri Bütün malzemelerimizi hazırladıktan sonra banyo suyumuzu hazırlamalıyız.

Yenidoğan banyosu nda ihtiyacınız olacak tüm ürünlere Welcome Baby web sitemizde ve mağazalarımızda bulabilirsiniz. Babyjem Katlanabilen Bebek Küveti bebeğinizi banyo yaptırma sürecinde sizlere en iyi şekilde yardımcı olurken Aqua Scale Akıllı Bebek Küveti setini tercih ederek banyo sırasında ihtiyacınız olabilecek tüm detayları karşılama fırsatı bulabilirsiniz.

Suyumuzun sıcaklığı 37- 38°C banyo yaptıracağımız alanın sıcaklığı ise ortalama 25-27°C arasında olmalıdır. Her şey hazır olduktan sonra bebeğimizi soyup yıkamaya başlayabilirsiniz. Önce fileye ıslatarak ısıtıyoruz ki bebeğimiz soğuk lan ile temas edip korkmasın. Yıkamaya ilk ayaklardan başlıyoruz. Suyu direk bebeğin vücudunun dökmüyoruz elimizin üzerinden doğru döküyoruz. Yıkama sıralamamız aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Baş kısmını en son yıkıyoruz. Yenidoğan bebekler ısı kaybını en çok başlarından kaybetmektedirler bu nedenle en son başını yıkayıp ilk başta başını kurutmalıyız. Banyo işlemimiz bittikten sonra bebeğimize havluya iyice sarıp bakım yapacağımız alana alıp bebeğimizi kuruluyoruz.

Bebek Göz Bakımı : Yenidoğan bebeklerin göz yaşı kanalları ilk doğduklarında tıkalıdır ve göz yaşı üretimi 3.haftadan sonra başlamaktadır. Bu süreç içerisinde bebeğimizde göz kuruluğu ve çapaklanma olmaması için günlük olarak göz bakımı yapmamız gerekmektedir. Temiz bir pamuk veya gazlı bezi kaynatılmış ılıtılmış su ile ıslatıp göz dibinden içten dışarıya doğru 1 kez siliyoruz aynı işlemi diğer göze de uyguluyoruz. Dikkat edilmesi gereken tek nokta bir göze kullandığımız pamuk veya gazlı bezi kesinlikle diğer göze kullanmıyoruz her zaman enfeksiyon varmış gibi düşünüp birinden diğerine taşımamak amacı ile.

Bebek Burun Bakımı : Yenidoğan bebekler ilk 6 aylık dönemde ağızdan nefes almayı bilmezler devamlı burunlarından nefes alırlar. Bu nedenle bebeklerimizin burunlarının açık olmasına dikkat etmeliyiz. Emerken veya uyurken burnunda herhangi bir hırıltı hissettiğinizde veya sekresyon gördüğünüzde muhakkak serum fizyolojik damla ile burun temizliği yapmalıyız . Mümkün oldukça burun aspiratörü kullanımını önermiyoruz. Nedeni ise bebeklerin burun kanalları normalde dar olduğu için dışarıdan gelen girişimler burun kanalını tahriş edip hem kanamaya hem de ödem yapıp daha çok daralmasına neden olmaktadır.

Bebek Ağız Bakımı : Emen bebeklerin ağızlarında beyaz beyaz pamukçuklar olur. Bunlar süt kalıntılarıdır ağız bakımının düzgün yapılamadığı için oluşmaktadır. Ağız bakımını günlük olarak yapmamız gerekmektedir. Gazlı bezi veya ağız mendilini kaynatılmış ılıtılmış su ile ıslatıp serçe parmağımıza dolayıp bebeğin ağız içerisinde 1 tur atıyoruz bu işlemi yaparken bebeğimiz emme refleksine bağlı olarak parmağınızı emmeye başlayacaktır bunu yapması dahi bizim için yeterlidir.

Bebek Göbek Bakımı : Göbek bağı doğumdan sonra ortalama 2 hafta içerisinde kendiliğinden düşmektedir. Bu süreç göbek bağının kalınlığı ve inceliğine göre de farklılıklar göstermektedir. Bu süreçte göbek bağını enfeksiyonlara karşı korumalıyız. Göbek bağını idrar ve kakadan korumalıyız. Bezin göbek kısmını ikiye katlayarak göbek bağını bezin üzerinde tutmalıyız. Göbeği düşene kadar banyo yaptırmamamız gerekmektedir.

Bebek Tırnak Bakımı : İlk aylarda bebeğinizin parmakları çok küçüktür ve tırnakları o kadar hızlı büyür ki onları haftada iki kez törpülemek zorunda kalabilirsiniz. Bebeğinizin tırnağının tek gereksinimi uçlarından alınmaktadır. Tırnak törpüsü, bebek tırnak makası ya da kör uçlu tırnak makasları kullanılabilirsiniz. Fakat makas kullanırken çok dikkatli olmalısınız çünkü yanlışlıkla bebeğinizin parmak ucunun kesilmesi acıya ve kanamaya neden olabilir. Tırnak kesmek için uygun bir zaman banyo sonrası bebeğinizin sessizce uyuduğu zamanlardır. El tırnakları mümkün oldukça kısa ve törpülenmiş olarak tutun, böylece kendini ve sizi tırmalayamaz.

Bebeğinizin tırnak bakımı için bir tırnak makasına ihtiyacınız varsa mutlaka bblüv Trimö Pilli Tırnak Törpüsü ürününü incelemenizi öneririz. Hassas bebeğinizi rahatsız etmeden ve korkutmadan nazik bir şekilde tırnaklarını törpüleyen bu ürün bebeklerinizin tırnak bakımlarını kolay bir şekilde tamamlamanızı sağlayacaktır.

Aynı zamanda Chicco markasının sunduğu Chicco Bebek Tırnak Bakım Seti ürünü içeriğinde bulunan tırnak törpüsü ve tırnak makası sayesinde bebeklerinizin tırnak temizliğini tamamlayabilirsiniz.

Bebek Alt Bakımı : Bebeğinizin altını temizlerken her zaman önden arkaya doğru temizlemeliyiz. Su ve pamuk içeren ıslak mendiller veya pamuk ile temizlemeliyiz. Eğer bebeğimiz çok fazla kaka yapmış ise direk poposunu yıkayarak temizleyebiliriz. Pişik oluşumunu engellemek için popo kısmına pişik önleyici krem sürmeliyiz. Pişik oluşmuş ise pişik kremi kullanmalıyız.

Kız Bebek Temizliği

#Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinde altını da bütünüyle temizlemelisiniz. Yoksa cildi kızarır, pişikler oluşur. Önce ellerinizi yıkayın. Bebeği minderine yatırıp giysilerini ve bezini açın. Kakasını ıslak mendil veya pamuk ile silin. Bir parmağınızı ayak bilekleri arasına sokarak bacaklarını kaldırın ve genital bölgesini yukarıdan aşağıya doğru temizleyin. Anüsten vajinaya mikrop bulaşmasını önlemek için önden arkaya doğru silin. Vajina dudaklarının içini temizlemeye çalışmayın. Temiz bir pamukla anüsü (makat kısmı), kasıkların ve kalçasını anüse doğru silerek temizleyin. Bebeğinizin altı temizlendikten sonra tek kullanımlık bezi çekin, içine doğru dürüp yapışkanını kapatarak atın. Ellerinizi silin.

Erkek Bebek Temizliği

#Bebeğiniz genellikle tam altını açtığınızda çişini yapacaktır. Bu nedenle çözdüğünüz bezi bir süre pipisinin üstünde tutarak bekleyin. Islak mendil veya ıslak pamuk ile temizleyip bunları bezle birlikte bebeğin altında doğru dürün. Altını temizlemek için bir parça pamuğu su ile ıslatın veya ıslak mendil ile göbeğinin altından aşağıya doğru temizlemeye başlayın. Erkek bebeklerin idrarı her tarafa bulaşır, pişiklerin önüne geçebilmek için her değiştirdiğinizde altını iyice temizlemelisiniz. Önce ellerinizi yıkayın. Bebeği minderine yatırıp giysilerini ve bezini açın. Bebek bezinin bantlarını açın ve bekleyin. Temiz bir parça pamukla bacak eklemlerindeki ve cinsel organının altındaki deri kıvrımlarını, yukarıdan aşağıya doğru hareketlerle silerek temizleyin.

Poposunu silerken bir elinizle de testislerini tutun. Tekrar temiz bir parça pamuk alarak testislerini ve pipisini de silin. Bu bölgeler idrarla bulaşmış olabileceğinden her seferinde iyice silinmelidir. Testislerinin altını özenle temizleyin. Pipisini silerken sünnet derisini çekiştirmemeye dikkat edin. Anüsü ve kalçaları temizlemek için bebeğin bacaklarını, bir parmağınızı ayak bileklerinin arasında tutarak hafifçe kaldırın. Kasıklarını, baldırlarını silin. Temizlik bitince bezi alın. Ellerinizi silin ve bebeğinizin altını kuru bir pamuk ile kurulayın. Bebeği bir süre çıplak bırakın. Özellikle pişikleri varsa havalanması yararlı olacaktır. Dikkat edin, çişini yapabilir! Pipisinin üstündeki bölgeye (pipiye değil), testislerin ve anüsün çevresine, kalçalara bolca koruyucu krem sürün.

Anne bebek ve çocuk bakımı için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Welcome Baby web sitemizden ve mağazalarımızdan karşılayabilirsiniz.

 

Yazar: Bebek Hemşiresi & Emzirme Danışmanı Hatice Erşimşek