Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Bebekler Nasıl Emzirilir?

Beyza Kantemir - Wednesday, January 18, 2023

Anne sütü ile bebeklerin beslenmesi oldukça önemli unsurdur. Doğumdan sonra bebeklerin yaklaşık yarım saat en fazla bir saat içerisinde emzirilmesi oldukça önem taşımaktadır. İlk emzirme kolostrum olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında ilk ağız olarak söylenilen bir tabir haline gelmiştir. Kolostrum bebeklerin sağlığı açısından çok önemlidir bu yüzden anne ve bebeğin sağlığı iyiyse en fazla bir saat içerisinde bebeğin emzirilmesi gerekmektedir. Kolostrum bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirici bir özelliğe sahiptir.

Image

Okuma Süresi: 5 Dakika

Anne sütü ile bebeklerin beslenmesi oldukça önemli unsurdur. Doğumdan sonra bebeklerin yaklaşık yarım saat en fazla bir saat içerisinde emzirilmesi oldukça önem taşımaktadır. İlk emzirme kolostrum olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında ilk ağız olarak söylenilen bir tabir haline gelmiştir. Kolostrum bebeklerin sağlığı açısından çok önemlidir bu yüzden anne ve bebeğin sağlığı iyiyse en fazla bir saat içerisinde bebeğin emzirilmesi gerekmektedir. Kolostrum bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirici bir özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra probiyotik ve prebiyotik olarak destekleyicidir bu destek sayesinde bağırsaklarda iyi bakterilerini oluşmasını sağlar. Bunun yanı sıra bebekleri alerjik rahatsızlıklardan, astık gibi birçok rahatsızlıklardan koruyucu bir içeriğe sahiptir. Bu yazımızda sizlere bebek nasıl emzirilir hakkında detaylı bilgiler verdik.

Bebek Emzirirken Ne Yapılması Gerekiyor?

Öncelikle anne rahat olduğu bir pozisyonda oturması gerekmektedir. İhtiyacına göre bel kısmında ya da sırt kısmını yastık yardımı bile destekleyebilir. Bu sayede olası ağrıların oluşmasını engeller. Sonrasında anne bebeğini emzireceği kolunun alt kısmında bir yastık eklemelidir. Bu yastıklara emzirme ve destek minderi adı verilmektedir. Bebeğin emzirme esnasında güvenliği ve rahatlığı açısından çok önemlidir. Bu sayede kolunu havada tutmasına gerek kalmaz rahat bir pozisyonda bebeğini emzirebilir. Ayrıca sürekli olarak bebeğin konumu düzeltme ihtiyacı ortadan kalmış olur.

  • Emzirme aşamasında bebekle annenin mesafesi oldukça yakın olmalıdır. Bebek kolun iç kısmında doğru yatırılmalı, kafa kısmı ise annenin dirsek kısmında gelecek şekilde pozisyonu ayarlanmalıdır. Sonrasında bebeğin sırtı ve popo kısmını annenin eli desteklenmesi gerekmektedir.
  • Bebeğin emzirme aşamasında kafasının ve vücudunun aynı hizada olması gerekmektedir.
  • Emzirme sırasında bebeğin pozisyonu en iyi şekilde ayarlanmalıdır. Boynunun düz olmasına dikkat etmelidir. Eğer boynu yan bir şekilde emiyorsa bebeğin boynu ağrır ve bu yüzden kısa bir süre sonra emmeyi bırakmaktadır.
  • Bebeğin vücudu tamamen anneye dönük olmalıdır.

 

Bebekler Nasıl Emzirilir?

Bebeğin emme sırasında dudaklarının dış tarafa dönük olması gerekmektedir. Ayrıca memenin kahverengi kısmının tamamını ağzıyla kavraması gerekmektedir. Çenesinin de memeye değmesi gerekmektedir.

Bebek emme sırasında yutkunma sesi dışında başka bir ses daha çıkarıyorsa ayrıca yanak kısımlarında çukurlar oluşuyor ise, çenesi memeye değmiyor ise bu yanlış bir şekilde emdiği anlamına gelmektedir. Bu durumda hem bebek yeterli süt miktarını alamaz hem de meme ucunu damak kısmı ile ezeceği için anne için zorlu bir süreç getirmekle birlikte çatlak oluşumu başlar. Bunun yanı sıra annenin göğsünde ağrılar meydana gelmektedir.

Annenin emzirme öncesinde göğsünde sertlik olup olmadığı kontrol etmesi gerekmektedir. Eğer göğsünde sertlik gibi bir durum hissederse göğsüne sıcak kompres yapması gerekmektedir. Duş alabilir, sıcak bir bez koyarak göğsünün yumuşamasını sağlayabilir.

Bebeğin emdiği zaman ya da sütünü sağacağı zamanlarda annenin göğsüne yuvarlak hareketler ile birlikte masaj yapması sütün daha kolay gelmesini ve eğer tıkanıklık var ise kanallardaki tıkanıklığı açmasına destek olacaktır.

Eğer çalışan bir bireyseniz bebeğinizin anne sütünden mahrum kalmaması için anne bebek manuel göğüs pompaları veya elektrikli ve pilli göğüs pompaları almanız gerekiyor. Manuel süt sağma makinesinde vakum işlemi manuel olarak yapılır. Elektrikli süt sağma makinesinde vakum otomatik olarak yapılmaktadır. Sağılan anne sütü nün mutlaka süt saklama poşetleri ile saklanması gerekiyor. Süt saklama poşetleri anne sütünün yapısının bozulmaması ve saklanma esnasında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması için özel olarak tasarlanmıştır.

Bebekler Nasıl Emzirilir?

Bebeği Emzirme Zamanları Nasıl Olmalıdır?

Aslında bebeklerin belirli bir emzirme zamanı yoktur. Nasıl yetişkin insanların hepsi aynı anda acıkmıyorsa bebeklerde aynı bu şekildedir. Bu noktada ebeveynler veya bebek bakıcıları bebekleri iyi gözlemlemelidir. Bebeğin acıktığı zamanı gözlemleyebilirseniz zaman içerisinde bebeğinizin ne zaman acıkacağını ve ne zaman emzirmeniz gerekeceğine alışacaksınız.

Bebek emzirme esnasında eğer göğsünüz tahriş oluyor veya yara oluyorsa mutlaka göğüs koruyucu krem kullanmanız gerekiyor. Göğüs koruyucu kremleri hakkında bilinen en büyük yanlış bebeklere zararlı olduğudur. Göğüs ucu koruyucu kremleri bebeklerin sağlığını etkilemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kesinlikle süt kalitesi veya süt miktarını etkilememektedir. Annelerin emzirme dönemlerinde acı, ağrı ve kanamayı önlemek için düzenli olarak göğüs ucu kremi kullanması gerekiyor.

Aynı zamanda bebeğinizi emzirirken ihtiyacınız olabilecek ürünleri Babyjem,Mochi, Lansinoh, Sevi Bebe markalarıyla kolaylıkla inceleyip Welcome Baby web sitemiz ve mağazalarımızdan satın alabilirsiniz.

Ailenizle yaşadığınız her heyecanınızı paylaştığımız gibi tüm anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızda da Welcome Baby hep yanınızda.