Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Bebeklerde Beslenme, Tamamlayıcı Dönem

Beyza Kantemir - Friday, January 13, 2023

Bebeğinizin doğumundan iki yaşına kadar geçen süre, miniklerin nasıl beslenmeleri gerektiğine dair gelişimindeki en önemli devredir.

Image

Okuma Süresi: 2 dakika

Bebeklerde Beslenme, Tamamlayıcı Dönem

Annelerin doğumdan sonraki en büyük sıkıntılarından biri genelde bebeklerin nasıl beslenmesi gerektiğine dairdir. Bebeğin doğumundan iki yaşına geçen süre onların gelişimindeki en önemli devredir. Bu sebeple de bu dönemde bebeğin beslenmesi konusunda annelerin son derece bilinçli davranması gerekmektedir. Peki, bu dönem boyunca bebeğin beslenmesinde nasıl bir yol izlenmelidir?

İlk evrede bebeğe sadece anne sütü verilmesi yeterli olmaktadır. Anne sütü bebek için yeri doldurulamaz tek besindir. Uzmanlar ilk altı ay boyunca bebeğe sadece anne sütü verilmesi gerektiğini söylemektedir. Anne sütü vermenin sadece bebek için değil anne içinde birçok faydası bulunmaktadır. Şöyle ki;Öncelikle anne sütü sterildir. Bebeği çok çeşitli hastalıklara karşı korur. Bunlar içinde bazı kronik rahatsızlıklar da vardır. Örneğin; tip I diyabet, çöl yak hastalığı, obezite, koroner kalp hastalığı gibi… Manevi açıdan önemi için ise şunlar söylenebilir; bebeğin ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olması ve anne ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırması…

Öte yandan maddi açıdan bakıldığında ise anne sütünün diğer besinlere göre ekonomik olması da kayda değer bir unsurdur. Ayrıca anne sütü vermenin bebeğin yanı sıra annenin sağlığını korumada çok önemli fonksiyonlarının olduğu uzmanlar tarafından ısrarla vurgulanmaktadır. İstatistikler göstermektedir ki; emziren annelerde göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, anemi görülmesi oranı emzirmeyen annelere göre daha azdır. Fakat altı aydan sonra bebeğin beslenmesinde “tamamlayıcı beslenme dönemine” geçilmelidir. Bu dönemde bebeğe anne sütüne ilaven ek besinler de verilmeye başlanmalıdır. Böylelikle bebeğin değişik tat, lezzet ve yapıda besinlerle tanışmasına olanak tanır. Yalnız bu dönemde verilen besinlerde öncelikli olarak dikkat edilmesi gerekli olan tamamlayıcı besinlerin alerjen etkilerinin olmamasıdır. Tamamlayıcı beslenme dönemi sonunda, bebek bir yaş civarında aile sofrasındaki yiyecekleri tüketebilecek olgunluğa ulaşır.Altı ayın sonunda bebeklerin beslenmesine her ay yeni besinler eklenerek şöyle bir tablo oluşturmalı ve bu şekilde devam edilmelidir;

  • 6.ayı dolunca; Anne sütü, yoğurt, yumurta sarısı (1/8 oranında) , taze sıkılmış meyve suları (elma suyu, şeftali suyu), taze sıkılmış sebze suları (havuç suyu vb.), pekmez.
  • 7. ayı dolunca 6. aya ek olarak; Yumurta sarısı (tam)-(her seferinde arttırılır), et (tavuk eti, balık eti, dana eti), sebze püre veya sebze çorba, ekmek içi, pirinç, pirinç unu.
  • 8. ayı dolunca 7. aya ek olarak; tam yumurta, peynir (pastörize ve tuzsuz), kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek) çorbaları veya ezmeleri, taze sıkılmış meyve suları veya meyve püre, kıymalı sebze yemekleri veya çorbaları, tarhana, mercimek çorbası, unlu ve yoğurtlu çorbalar.
  • 9. ayı dolunca; ev yemekleri (tuzsuz, baharatsız.)
  • 12.ayı dolunca ise; aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim yapması sağlanmalıdır.

Tamamlayıcı besinler verilirken miktarlarına ve sıklıklarına dikkat edilmelidir. Bazı besinlerin çay, bal, şeker… gibi verilmemesi gereklidir. Çünkü bu besinler bebekte bazı rahatsızlıkların görülmesine yol açabilir. Örneğin çay demir eksikliğine yol açabilir, bal ise alerji yapabilir. Bu besinlere ek olarak bebeğe verilen şekerin ve tuzun oranına da dikkat edilmelidir. Besinler bebeğe aç olduğu zaman, küçük porsiyonlar halinde verilmeli, böylelikle bebeğin yeni tatlara alışması sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, beslenme yaşamın her döneminde insan sağlığı açısından çok önemlidir. Ama özellikle bebeklik dönemindeki beslenme şeklinin bireyin gelecek yaşamında çok etkili olacağı unutulmamalıdır. Bu sebeple de annelerin doğumundan itibaren bebeklerinin beslenmesine ayrı bir özen göstermesi gerekmektedir.