Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Bir Bebeğin Mutlu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Beyza Kantemir - Thursday, January 19, 2023

Bebekler dünyaya geldikten sonra ebeveynlerin tek amacı bebeklerini sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyütmek olacaktır. Bebeklerin temel bakım ihtiyaçlarını yerine getirmek, öpmek, sarılmak, beraber oyunlar oynamak bebeklerin kendilerini iyi hissetmelerini ve buna bağlı olarak mutlu bir şekilde büyümelerini sağlayacaktır.

Image

Okuma Süresi: 4 Dakika

Bebekler dünyaya geldikten sonra ebeveynlerin tek amacı bebeklerini sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyütmek olacaktır. Bebeklerin temel bakım ihtiyaçlarını yerine getirmek, öpmek, sarılmak, beraber oyunlar oynamak bebeklerin kendilerini iyi hissetmelerini ve buna bağlı olarak mutlu bir şekilde büyümelerini sağlayacaktır. Bu nedenle bebekleri mutlu bir şekilde büyütmek bebeğiniz için yapacağınız her davranış ile bağlantılı olacaktır. Bebeğinizin sadece temel bakım ihtiyaçlarını yerine getirmek mutlu bir şekilde büyümesine yetmez. Beraber vakit geçirmek, oyun oynamak, şarkılar söylemek ve hatta bebeğinize gülümsemeniz mutlu bir bebeklik geçirmelerini etkileyecektir. Aynı şekilde ebeveynler bebeklerin mutlu olduğunu veya olmadığını anlamak isteyeceklerdir. Bu durumda da bebek vücut dilleri en iyi yardımcınız olacaktır.

Bebekler mutlu olduklarında, kendilerini iyi ve huzurlu hissettiklerinde konuşamadıkları için bu durumu kelimeler ile belirtemezler. Fakat bebekleri anlamanın bir diğer en doğru yolu bebek vücut dilleri olacaktır.

Bebek vücut dilleri ile ilgili bilgi sahibi olduğunuzda bebeklerinizin hangi ruh halinde olduklarını, nasıl hissettiklerini ve hatta ne istediklerini anlayabilirsiniz. Bu yazımızda bebeğin mutlu olduğunu nasıl anlayacağımızı ve vücut dilleri ile bebekleri anlamanın detaylarından bahsetmek istedik.

Bebeğin Mutlu Olduğunu Gösteren Beden Dilleri

Bebekler birçok beden dilleri ile mutlu hissettiklerini gösterebilir. Ama tabi ki bunu anlamak için bebeğinizi iyi bir şekilde tanımak ve hareketleri gözlemlemek gerekmektedir. Bir beden dilinin tek bir ruh haline ve durumu yansıtmadığını belirtmek isteriz. Bebeklerin mutlu olduğunu anlamak isteyen ebeveynler için bebeğinizin mutlu olduğunda yapacağı vücut dilleri hakkında bilgi vermek istedik.

Bacakları Havada Tekmelemek

Bebekler genellikle heyecanlı ve mutlu olduklarını hızlı hareketlerde bulunurlar. Bacakları havada hareket ettirmek de bebeğinizin mutlu olduğunu ve aynı zamanda oyun oynamak istediğini gösteren bir harekettir.

Kolları Uzatmak

Kolları uzatma hareketi de genellikle her bebekte görülen bir harekettir. Kolları uzatma hareketi bebeğinizin mutlu ve iyi bir ruh hali içerisinde olduğunu göstermektedir. Fakat aynı şekilde bu hareket yürümeye yeni başlayacak bebeğinizin dengede durmak için yaptığı bir hareket de olabilir.

Ses Çıkartma

Bebekler sizlere karşı daha yüksek bir şekilde sesler çıkartıyorsa ve bu sesler art arda geliyorsa bu durum bebeğinizin sizinle iletişime geçmek istediğini ve buna bağlı olarak keyfinin yerinde olduğunu göstermektedir.

Aynı zamanda bebeklerinizle dinlediğiniz mutlu şarkılar, bebeklerinizin sevdiği oyuncaklar ile beraber geçirdiğiniz vakitler ve bebeklerinizle yaptığınız çoğu aktiviteler bebeklerinizin mutlu olması sağlayacağı için bebeklerinizin mutlu hallerine böyle tanık olabilirsiniz.

Kolları Açarak Uyuma

Bebeklerin mutlu ve huzurlu hissettiklerini anlamak için uyku sırasındaki pozisyonlarına dikkat edebilirsiniz. Bebekler uyku sırasında birçok farklı pozisyonda uyuyabilirler. Zaman geçtikçe ve ellerini kollarını daha rahat hareket ettirdikleri zaman bu yatış şekilleri değişiklik gösterir. Bunlardan birisi de kolları açarak uyuma şeklidir. Bebekler uyku sırasında genelde kollarını iki yana açarak uyur, bu durum da bebeklerin uyku sırasında mutlu ve huzurlu hissettiklerini ifade etmektedir. 

Bebek Beden Dili

Beden beden dilini anlamanız bebeklerinizin ne söylemek istediklerini anlamanızın bir diğer yoludur. Bebeğinizin beden dilini ve buna bağlı olarak ne söylemek istediğini fark ettiğinizde ve ona tepki verdiğinizde, bebeğiniz kendini güvende hisseder. Bu durum bebeğinizle güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır. Bebeğinizin sizinle güçlü bir bağ kurması mutlu bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.

Bebekler konuşamadıkları için el hareketleri ve mimikleri ile sizlere ipuçları verir. Ebeveynler ipuçlarını anladıkça bebeklerinin ne istediklerini ve hissettiklerini çözerler. Bu durumda da bebeklerinizi daha iyi tanımanıza ve sorunları daha kolay çözmenizi sağlar. Bebek beden dilleri ile bebeklerinizi doğru bir şekilde anlamak istiyorsanız bebeklerinizi iyi bir şekilde gözlemlemenizi öneririz.

Tekmeleme

Bebeklerin tekmeleme hareketleri ebeveynler tarafından endişe verici hale gelebilir. Fakat çoğu bebekte hızlı ve sert tekmeleme hareketleri görülebilir. Boston Çocuk Hastanesi Harvard Tıp Okulu'nda pediatri yardımcı doçenti Claire McCarthy, "Mutlu ve güler yüzlü görünüyorsa, muhtemelen oynamak istediğinin bir işaretidir" diyor. Bebeğiniz huysuzluk yapıyor, ağlıyorsa bu muhtemelen bebeğinizi rahatsız eden bir durumun olduğunu gösterir. Ama bu konuda korkmamak gerekir. Bebeğinizi rahatsız eden durum bezinin kirli olması, araba koltuğunda sıkışması gibi sebepler de olabilir.

Kendi Kulaklarını Tutmak

Bebekler kulaklarını yeni keşfettiklerinde tutma ihtiyacı duyabilirler. Aynı şekilde kulak tutmak ve çekmek bir sorun olarak görülmemektedir. Yine de bu durumda bebeklerinizi kontrol etmeniz doğru bir hareket olacaktır. Aynı zamanda uzman doktorlar bebeklerin kulaklarını tutması ve çekmesinin diş çıkarma dönemine denk geldiğini belirtmektedir.

Elleri Yumruk Yapmak

Elleri yumruk yapmak genellikle her bebekte görülür ve nedeni çok merak edilir. Bebekler genellikle 8 haftaya geldiklerini ellerini açmaya başlarken 3-4 aylık olduklarında nesnelere veya diğer ellere uzanıp kavramaya başlarlar. New York'ta sertifikalı bir bebek hemşiresi olan S. Michelle Long, sıkılmış yumruğun açlık belirtisi olabileceğini söylemektedir. Bu hareket 3 ay sonrasında sık bir şekilde devam ediyorsa doktor kontrolünde bulunmak doğru olacaktır.

Bebeklerin Bakışları

Yenidoğan bebeklerinize yaptığınız komikliklerin ve şakaların bebeğinizin hemen anlamasını ve karşılık vererek gülmesini beklemek doğru olmaz. Bebeğiniz size sadece bakıyor ve mimikleri oynamıyorsa bile bu durum keyfinin yerinde olduğunu gösterir.

Bebeklerinizin ve çocuklarınızın hareketlerine uyum sağlamak özellikle konuşmaya başlamadan önce anne bebek ilişkisi açısından çok önemlidir. Bebeklerin sizlere karşı yaptığı mimiklere ve vücut hareketlerine karşılık vermeniz gerekmektedir. Bu karşılıklar bebeklerinizin size daha güvenli bir şekilde bağlanması açısından önemli olacaktır. Bebeklerinizle zaman geçirdikçe ve yaptığı davranışların anlamlarını çözdükçe problem çözme beceriniz daha hızlı olacaktır.

Bebeklerinizle yaşadığınız her heyecana ortak olan Welcome Baby ile aynı zamanda tüm anne bebek ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

 

Yazar: Beyza Kantemir