Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuk Kitabı Nasıl Seçilmelidir?

Damla Şarman - Monday, January 16, 2023

Çocuklarınıza kitap okumak ve onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsunuz değil mi? İnsan beyni okuyarak beslenir ve güçlenir. Okumanın zamanı ve yeri yoktur. Alışkanlıklar küçük yaşlarda edinilir, her yaşın kitabı vardır. Anne ve babayla kitap okumak, anne çocuk ve baba çocuk iletişimini güçlendirir. Kitapları hayatının bir parçası yapmanın en iyi yöntemi çocuklarla birlikte okumaktır.

Image

Okuma Süresi: 3 dakika

Çocuklarınıza kitap okumak ve onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsunuz değil mi? İnsan beyni okuyarak beslenir ve güçlenir. Okumanın zamanı ve yeri yoktur. Alışkanlıklar küçük yaşlarda edinilir, her yaşın kitabı vardır. Anne ve babayla kitap okumak, anne çocuk ve baba çocuk iletişimini güçlendirir. Kitapları hayatının bir parçası yapmanın en iyi yöntemi çocuklarla birlikte okumaktır.

 

Peki Kitap Seçimlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Kitaplar çocukların duygusal, ruhsal, bilişsel ve sosyal gelişimleri için dünyaya açılan pencerelerdir. Bebeklik döneminden itibaren kitaplar çocuğun hayatının bir parçası olmalıdır. Doğumdan itibaren bebeğe sunulan uyaranların çeşitliliği ve zenginliği, bebeğin zihinsel gelişimi, yeni deneyimler ve becerilerin kazanılmasında çok önemli rol oynar. Erken yaşta kitaplarla tanışan çocukların dil becerilerinin ve kelime hazinelerinin yaşıtlarına göre daha çabuk geliştiği saptanmıştır.

Seçtiğiniz kitaplar; çocuğun yaşına, gelişim özelliklerine, dil ve anlam dünyasına uygun, onun gelişimine yardımcı olacak kitaplar olmalıdır. Aynı zamanda hem zihinlerini hem yüreklerini hem de hayal güçlerini besleyecek kitaplar tercih edilmelidir.

Erken dönemde resimli hikâye kitapları çok önemlidir. Çocuğunuz bu hikayelere bakacak, inceleyecek ve resimlerden anlamlar çıkartacaktır. Kitapların çocukların kullanımına uygun ve inceleyebileceği görsel ve içerikte olduğuna dikkat edilmelidir. Hikâye içeriği çocuğun özdeşim kurabileceği ve yaratıcı düşünmeyi destekleyen bir içeriğe sahip olmalı. masal ve hikaye arasında anne babalar yaratıcı sorular ile hikâyeyi yaşayarak okuyabilir, çocuğu hikayenin içerisine dahil ederek kitap okuma alışkanlığı kazandırabilirler. Kitap okuma bir sürekliliği olan, yaratıcı fikirlerin olduğu, dramatize edilen bir etkinliğe dönüştürülmelidir.

Kitap okuma alışkanlığı 0-1 yaş döneminde bez kitaplar ile başlar. 1-2 yaş döneminde ise bez kitapların yerini kalın sözcük ve kavram kitapları, ışıklı, müzikli kitaplar alır. 2-3 yaş döneminde pencereli, hareketli kitaplar ile yavaş yavaş basit hikayelere geçiş yapılır. 3 yaş ile beraber hikayeler uzamaya ve adım adım karmaşıklaşmaya başlar. Çocuğun düşlemini destekleyen fabllar, çocukların özdeşim kurduğu hikayelerden seçim yapılmalıdır.

Erken dönemde fabl önemli bir yere sahiptir. Fabllar, hayvanlar ya da nesnelerin bizlere benzer sorunları kendi ortamlarına uygun anlatılması çocuklar için ilgi çekici ve hayal gücüne katkıda bulunan hikayelerdir. Benzer koşullarda karakterlerin yaşamımızın içinden seçilmesi çocukların hikâyeye dahil olabilmesi ve sağlıklı özdeşim kurması önemli bir detay. Maalesef erken dönemde şiddet içerikli ve süper kahramanların bulunduğu hikayeler bir pazarlama aracı olarak çocuklara sunulduğu zaman bir çocuk için gerçeklik ve hayal gücü arasındaki fark eriyebiliyor bu nedenle kitap almadan önce ebeveynin kitabı okuması ve değerlendirmesi gerekiyor. Ayrıca pedagog onaylı kitapların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Yaş Aralıklarına Göre Kitap Seçimindeki Kriterler

Sizlere kolaylık sağlaması açısından, hangi yaş grubuna hangi kitapların daha uygun olacağını kısaca açıklayalım.

0-3 Yaş Grubu:

  • Kısa ve uyumlu cümlelerin kullanıldığı,
  • Bilindik nesnelerin olduğu,
  • Az kelimeli, bol resimli ve parlak renklerle renklendirilmiş,
  • Aile bireylerinin ya da sevdiği karakterlerin yer aldığı,
  • Çocuğun tutabileceği boyuttaki kitapları tercih edebiliriz.

 

 3-5 Yaş Grubu:

  • Hayata dair hikâyelere, tanıdık durumlara yer veren,
  • İyi resimlendirilmiş,
  • Çocuğun hayal gücünü harekete geçiren,
  • Ayrıntılı resimleri olan kitapları tercih edebiliriz.

 

5-8 Yaş Grubu

  • Güçlü hikâyeleri ve güçlü karakterleri olan,
  • İlgi alanına ait konular içeren,
  • Yabancı kelimelere yer vermeyen,
  • Gerçek hikâyelerden alıntılar yapılmış,
  • İyi ve doğru kadar kötü ve yanlışı da ele alan,
  • Ayrıntılı resimleri olan,
  • Yeni bilgiler öğreten kitapları tercih edebiliriz.

 

8-12 Yaş Grubu

  • Çocuğun beyin fırtınası yapıp düşünmesini sağlayan,
  • Çocuğun karakterine ve ilgi alanına uygun,
  • Çocuğa faydalı olabilecek mesajlar içeren ve kendisinin seçip alacağı kitapları tercih edebilirsiniz.

 

Yukarıdaki bilgiler ışığında aradığınız tüm çocuk kitaplarını www.welcomebaby.com.tr adresinde kolayca bulabilirsiniz. Anne ve baba eğitim kitapları, boyama kitapları, eğitici kartlar, eğitici kitaplar, çıkartmalı kitaplar, hikaye ve masal kitapları, dokun hisset kitaplar ve İngilizce yayınlar Welcome Baby’de sizi bekliyor. En çok tercih edilen çocuk kitap markalarını ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.