Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuklara Küsmek Doğru Mudur?

Beyza Kantemir - Thursday, January 19, 2023

Ebeveyn olarak çocuklarımızı yetiştirirken onlara isteyerek ya da istemeyerek birçok davranışta ve iletişim şeklinde bulunuruz. Fakat bu davranışların çocuklarınızın üzerinde olumsuz etki edebileceğini de her zaman göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Çocuklar büyürken ailelerinden çok etkilenir. Kişilikleri ailelerinin yetiştirme şekillerine, çevreye göre şekil alır ve gelişir.

Image

Okuma Süresi: 4 Dakika

İçindekiler:

 

Ebeveyn olarak çocuklarımızı yetiştirirken onlara isteyerek ya da istemeyerek birçok davranışta ve iletişim şeklinde bulunuruz. Fakat bu davranışların çocuklarınızın üzerinde olumsuz etki edebileceğini de her zaman göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Çocuklar büyürken ailelerinden çok etkilenir. Kişilikleri ailelerinin yetiştirme şekillerine, çevreye göre şekil alır ve gelişir. Bu nedenle çocuklarınız üzerine karar vermeden önce bilinçli bir şekilde düşünmek gerekmektedir. Size normal gelen fakat davranışın detaylarına inince çocukların karakterlerini olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunabilirsiniz. Bu davranışlar çocuklarınızın duygularını, özgüvenlerini, kişiliklerini büyük ölçüde etkileyecektir. Bu anne ve bebek blog yazımızda ebeveynlerin çocuklarına sürekli olarak kullandığı bir davranış olan çocuklara küsmek hakkında bilgi vermek istedik.

Aslında arkadaşa küsmek, anneye küsmek, kardeşe küsmek gibi her çocuğun hayatında sıkça kullandığı bir durumdur. Fakat bir ebeveyn olarak çocuğunuza küsmek ayrıca ele alınması gereken bir durumdur. Çocuğunuza küsmek çocuklarınızın kişiliklerini, güvenlerini, özgüvenlerini olumsuz olarak etkileyecek bir durumdur ve yanlıştır. Çocuğunuzun o an yaptığı yanlış durumu anlamasını sağlamak için “bir daha yaparsan sana küserim” ya da “sana küstüm” gibi cümleler kullanmamanız gerekmektedir.

Çocuklara Küsmek

#Aslında bakıldığında küsmeyi duygusal bir şiddet olarak tanımlayabiliriz. Çocuklarımıza küserek onları yok sayarız, önemsiz hissetmelerine neden olabiliriz. Aslında ebeveyn olarak amacınızın bu olmadığını biliyoruz. Sadece çocuğunuzun yaptığı yanlış davranıştan ders almasını ve bir daha yapmamasını isteyerek küsmek ile tehdit ediyoruz. Ancak küsmenin çocuğunuz üzerindeki etkilerini mutlaka düşünmeliyiz.

Küsmek genel olarak o kişiyi yok saymak, hatta sevilmediğini ve önemsenmediğini hissettirmek için yapılır. Bu davranışı çocuğunuza uyguladığınızda da aynı etkileri çocuğunuz hissedecektir ve bu duyguları hiçbir çocuğun hissetmesini istemeyiz. Çocuklar sevgi ile büyütülmelidir. Sevildiğini, önemsendiğini hisseden çocuk psikolojik olarak daha sağlıklı büyüyecektir.

Çocukların bazen, yapmaması gereken davranışları yaptığını biliyoruz. Fakat küserek çocukların ders almasını sağlamak doğru bir yöntem olmayacaktır. Çocuğunuzun aynı zamanda sizin gibi bir birey olduğunu unutmamanız gerekir. Çocuğunuzla konuşmak, durumu anlatmak, açıklayıcı olmak ve hislerini önemsemek her zaman bilinçli bir davranış olacaktır.

Çocuklarınızın doğru şeyi öğrenmesini sağlamak için sevgi ile terbiye etmek doğru bir davranış olmayacaktır. Çocuk yetiştirmede sevgi her şeyin başıdır. Aile bağlarını güçlendirir, güveni arttırır, çocuğunuzun özgüvenli ve en önemlisi sevgi ile büyümesini sağlar.

Çocuğunuz, büyüme ve öğrenme süreci de bir bilinmezlikten geçer. Yeni duygular, durumlar öğrenir ve bazen öğrenirken zorlanır ve bu normaldir. Çocuğunuza küserek bu olumsuz duygular ile baş başa kalmasını sağlamamanız gerekir. Ebeveyn olarak çocuğunuz büyürken, öğrenirken onlara destek olmanız ve rehberlik etmeniz gerekmektedir. Çocuğunuz ile iletişiminizde küsmek değil, her zaman sevgi yanınızda olmalıdır.

#

Çocuğunuza Küsmenin Etkileri

  • Çocuklar duyguları yeni yeni öğrendiği için küsmenin altında yatan gerçek duyguyu tam olarak çözemez ve doğal olarak kendini güvensiz ve sevgisiz hisseder. Ailesinin ondan uzaklaşacağını düşünen çocuk, büyürken sevgisiz hissedecektir ve psikolojik açıdan ebeveynler olarak çocuğumuzun sağlıklı olması için sevgisiniz büyümesini istemeyiz.
  • Küsmek ile çocuğunuz üzerinde geçici bir kontrol elde edebilirsiniz. Fakat dediğimiz gibi bu geçici ve güvensiz bir yöntem olur. Çocuklarınızla küstükten sonra tabi ki barışacaksınızdır ama çocuğunuzun bunu anlamasını beklememeniz gerekir. Çocuklar bir birey gibi mantıklı düşünemeyeceği için olaydan daha farklı etkilenebilir.
  • Küsmenin çocuk için olumsuz etkileri bulunmaktadır. Duygularını, sevgi korkularını içine atan çocuk öfke problemleri ile karşılaşabilir ve bu durum da çocuğunuz büyürken onları olumsuz etkileyecek bir durum olur.
  • Güvenli bağlanma bir çocuğun büyüme aşamasında hissetmesi gereken bir duygudur. Fakat çocuğunuzla iletişim içerisindeyken küsme davranışında bulunursanız güvenli bağlanmayı yıkmış olursunuz. Bazen bu yıkımların geri düzeltilmesi zor olabilir. Güvenli bağlanmayı doğumdan itibaren uygulamak çok önemli olacaktır. Bu konu hakkında yazdığımız Güvenli Bağlanma blog yazısını mutlaka incelemenizi öneririz.
  • Çocukların ruhsal gelişiminde istediğimiz şey, çocuğun hatalarına rağmen sabır ve sevgiyle zenginleştirilen bir iletişim olmalıdır. Çocukların hatalarında doğru yolu gösteren kişi olmalıyız. Küsmek bu iletişime engel olacak bir davranış olacaktır.
  • Aynı zamanda çocuklara küsmek kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Çocuk annenin veya babanın küstükten bir süre sonra normale döneceğini bildiği için yaptığı yanlış davranışı tekrar yapmak için destek alır çünkü anne ve babanın küstükten sonra normale döneceğini biliyordur.

#

Çocuklarınıza Küsmek Yerine Nasıl Davranmalıyız?

  • Çocuklar büyürken birçok yanlış hareket ve davranışta bulunabilir. Ebeveyn olarak görevimiz her zaman çocuğunuza doğruyu göstermek olacaktır. Çocuğunuzu bir birey gibi görerek onunla iletişim kurmaya özen göstermeniz gerekir. İletişim halinde olduğunuz zaman çocuk kendisini önemli hissedecektir.
  • Doğru iletişim ile çözülmeyecek problem yoktur. Göz teması kurmak, samimi mimiklerde bulunmak ve sevgi dili kullanmak her zaman problemleri çözmede sizlere yol gösterecektir.
  • Küsmenin geçici ve yanlış bir durum olduğundan bahsetmiştik. Bunun yerine çocuğunuzun hayatında bazı kuralları kullanabilirsiniz. Etkili ve gelişimi destekleyici kurallar her zaman doğru bir seçim olacaktır.
  • Çocuğunuzu rencide etmek, eleştirmek, küçük düşmesini sağlamak yapmamanız gereken bir davranış olacaktır. Özgüveni düşük bir çocuk yetiştirmek, çocuğunuz ilerleyen yaşlarında onu olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Çocuğunuza doğru yol gösterici bir rehber olmanız gerektiğini unutmayınız. Çocuklar öncelikle sizleri örnek alacaktır ve örnek aldığı davranışların doğru olduğunu düşünecektir. Bu nedenle özenli, dikkatli ve bilinçli davranışlarda bulunmanız gerekir.
  • Küserek çocuğunuza sırtınızı dönmemelisiniz. Her zaman çözüm odaklı olmanız gerekir. Böylece çocuğunuz karşılaştığı problemlere çözüm odaklı yaklaşacaktır.
  • Duygular kadar fiziksel temas da bir o kadar önemlidir. Çocuğunuzun başını okşamanız, sarılmanız her zaman onun daha iyi ve güvende hissetmesini sağlar.

 

Çocuklarınızla iletişimlerinizde her zaman sevgi dili ve sevgi davranışları olmalıdır. Sevgi ile büyüyen çocuk her zaman güvende hisseder ve duygularını daha iyi yansıtır. Küsmek hiçbir zaman bir çözüm yönteminiz olmamalıdır. Çocuklarınıza yol gösterici, çözüm odaklı ebeveynler olmanızı öneririz. Kendini, hissettiği duyguları önemli hisseden çocuk her zaman daha sağlıklı hissedecektir ve güvenli şekilde büyüyecektir.

 

Yazar: Beyza Kantemir