Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

Beyza Kantemir - Tuesday, January 17, 2023

Çocuklar bebeklikten itibaren büyürken birçok Sendromdan geçerler, bu Sendromlar çocukları fiziksel, bilişsel, ruhsal olarak geliştirerek değiştirir. Bebeklerimizin ve çocuklarımızın girdiği büyüme Sendromlarının etkilerine göre Sendromları fark etmeyebiliriz ama çoğunlukla Sendromlar çocuklarda belirli davranış değişikliğiyle kendini belli eder. 2 Yaş Sendromu da bu keskin davranış değişikliklerinin olduğu Sendromlardan biridir.

Image

Okuma Süresi: 3 dakika

Çocuklar bebeklikten itibaren büyürken birçok Sendromdan geçerler, bu Sendromlar çocukları fiziksel, bilişsel, ruhsal olarak geliştirerek değiştirir. Bebeklerimizin ve çocuklarımızın girdiği büyüme Sendromlarının etkilerine göre Sendromları fark etmeyebiliriz ama çoğunlukla Sendromlar çocuklarda belirli davranış değişikliğiyle kendini belli eder. 2 Yaş Sendromu da bu keskin davranış değişikliklerinin olduğu sendromlardan biridir.

2 Yaş Sendromu ile beraber çocuk ayaklanmaya başlar, yürür, koşar, konuşmaya başlar, kendini bir birey gibi hissederek ebeveynlere bağlılığı azalır. Bu nedenle vereceği tepkiler de değişir.

2 Yaş Sendromu Nedir?

Sendromlar çocuk gelişiminde çocukları fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen normal bir süreçtir. 2 Yaş Sendromu ile çocuklar bebeklik döneminden çıkarak artık kendilerini bir birey gibi hissederler. Birey gibi hissetmek başlı başına zor bir olaydır bu nedenle Sendrom ile beraber gelen değişiklikleri de normal karşılamak gerekmektedir.

2 Yaş Sendromu ile çocuk artık kendinin büyüdüğünün farkında olur. Gelişimin normal bir parçası olan 2 Yaş Sendromunda görülen davranışlara karşı yanlış bir tutum sergilendiği zaman görülen atakların sıklığı artabilir.

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nedir?

Her çocuk farklıdır bu nedenle Sendromların belirtileri de her çocukta farklı şekilde olacaktır. Genellikle bu dönemde olan çocuklarda ani ruh hali değişiklikleri, öfke nöbetleri görülebilir. Çocuğunuz sizinle temas halinde olmak isterken birden sizden uzaklaşıyor olabilir. Bu dengesiz durumlar 2 Yaş Sendromlarında görülmesi normaldir.

2 Yaş Sendromu ile çocuğunuzun fiziksel olarak gerçekten büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Bu Sendrom ile kendini bir birey gibi hisseden çocuklar işlerini kendi başlarına yapmak isteyeceklerdir. Kuralları keşfederler ve bazen bu kurallara uymak istemeyeceklerdir. Kendi istediği şeyi kurallar nedeniyle yapamayan çocuk hayal kırıklığına uğrayacaktır. 2 Yaş Sendromunda çocuklarda hayal kırıklığı normal bir durum olacaktır. Bu hayal kırıklığı da öfke nöbetlerine, sinir krizlerine neden olur.

Kısacası 2 Yaş Sendromunda Çocuk;

  • Kurallara uymak istemez.
  • Sürekli olaylara karşı çıkar ve hayır tepkisini kullanır.
  • Daha meraklı olur, sorduğu sorular çoğalır.
  • Öfke nöbetleri ile kendine zarar verecek davranışlarda bulunabilir.
  • Huysuz olurlar.
  • İnatlaşırlar.
  • Aşırı hareketlidirler.
  • Anlaşılmadığını hissettiği zaman sinir krizlerine girebilirler.

 

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

2 Yaş Sendromunda Çocuklarımıza Karşı Nasıl Davranmalıyız?

2 Yaş Sendromu hakkında çocuklarınıza karşı bilinçli davranışlarda bulunursanız bu durumu kontrol altına almak daha kolay olacaktır. Her Sendrom çocuk gelişiminde normal bir süreç olduğu kadar zorlu da bir süreçtir, bunu unutmamak gerekir. Ebeveynler çocukları ile bir düzen oluşturduktan sonra Sendromlar ile birlikte sarsılırlar ama yalnız olmadıklarını da bilmeleri gerekir.

2 Yaş Sendromunda sabır en önemli noktalardan biridir. Çocuklar yeni bir gelişim dönemine girdiklerinde bocalayacaklardır ve tepkilerini kontrol edemeyeceklerdir. Bu durumda çocuklarınıza karşı sabırlı ve tutarlı davranışlarda bulunmanızı öneririz.

Çocuğunuzun bireyselleştirilmesi, özgür davranışlarda bulunmasına kontrollü bir şekilde izin vermek gerekir. Çocuklarınızın bu davranışlarını tamamen engellemek kişisel gelişimi açısından olumsuz olacaktır. Büyüme Sendromlarının çocuklarınızın kişilik gelişimlerini etkileyeceğini unutmamak gerekir.

Sinir krizi ve saldırganlık durumlarında çocuklarınızın dikkatini başka bir konu ile çekmeye çalışabilirsiniz. Eğer halkın içinde bir sinir krizi ile karşılaşırsanız çocuğunuzu sakin bir ortama çekerek sakinleştirmeye çalışabilirsiniz.

Sendromlar içerisinde yaşanan gerginliklere rağmen çocuklarınıza karşı her zaman saygı ve sevgi içerisinde olduğunuzu belli etmenizi öneririz. Çocuklarınız size güvenmeli ve sizin karşınızda rahat davranışlarda bulunmalıdır. Aynı zamanda bu dönemlerde çocuklarınızı zorlayacak ve düzenini bozacak mekan değişiklikleri yapmak doğru olmayacaktır. Çocuklarınız 2 Yaş Sendromuyla çevreye karşı meraklı ve öğrenmeye açık olacağı için bu durumu iyiye çevirmek ebeveynlerin elinde olacaktır. Çocukların merak duygusunu köreltmemek gerekir.

Çocuklarınıza karşı yaptığınız davranışlarda tutarlı olmak gerekir. Reddettiğiniz bir durumu farklı bir olayda kabul ederseniz çocuğunuza karşı iletişiminiz sarsılmış olur. Aynı zamanda anne baba olarak bebeklerinize karşı davranışlarınız tutarlı olmalıdır. Çocuklarınıza fikirlerini önemsediğinizi belli ederek seçim yapmalarına izin verebilirsiniz. Kendini birey gibi hissetmeye çalışan çocuğunuz bu durum karşısında memnun olacaktır.

Çocuklarınızın sevdiği oyun ve oyuncaklarla birlikte vakit geçirmek, sakinleştirici kitaplar okumak, farklı aktiviteler ile merak duygusunu desteklemek de bu dönemin çocuklar için daha sakin geçmesini sağlayacaktır.

Kısacası 2 yaş sendromu da diğer sendromlar gibi gelip geçici dönemlerdir. Bu durumu gözünüzde büyütmemenizi öneririz. Ne kadar rahat ve bilinçli davranırsanız bu dönemleri daha kolay geçireceksinizdir. Aynı zamanda anne baba olarak bebeklerinize karşı davranışlarınız tutarlı olmalıdır.

 

Kaynaklar:

 

Yazar: Beyza Kantemir