Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuklarda Hayvan Sevgisi

Damla Şarman - Friday, January 13, 2023

Çocuklar, doğuştan gelen dünyayı keşfetme dürtüleri ile hayvanlara karşı çok ilgilidirler. Onların hayvan sevgisi yetişkinlere göre daha farklıdır. Evcil hayvanlar ve çocukların arasında çocuğa empati, şefkat ve saygı öğreten derin bir bağ vardır. 

Image

Okuma Süresi: 2 dakika

Çocuklar, doğuştan gelen dünyayı keşfetme dürtüleri ile hayvanlara karşı çok ilgilidirler. Onların hayvan sevgisi yetişkinlere göre daha farklıdır. Evcil hayvanlar ve çocukların arasında çocuğa empati, şefkat ve saygı öğreten derin bir bağ vardır. Hayvanlar da hayret verici şekilde çocuklara karşı yumuşaklardır, canları yansa dahi çocukları incitmezler.

Sevgi odaklı her eğitimin, çocuğun ruhsal gelişimine büyük katkı sağladığı aşikardır. Çocuklar hayvan sevgisini erken yaşta tatmalıdır. Hayvanlar insanlara sadıktır, çok iyi dost olurlar.
Çocuklarınızın da bu dostluktan pay alabilmeleri için onlara hayvan sevgisini aşılamalısınız.

Çocuğa Hayvan Sevgisi Kazandırmak İçin…

  • Hayvanları sevmiyorsanız ya da korkuyorsanız bile hayvanlarla ilgili olumsuz düşüncelerinizi çocuğunuza yansıtmamaya gayret edin, korkularınızı hissettirmeyin. Çocuklarımız ebeveynlerini taklit ederek ve aile bireylerinin arasındaki ilişkileri gözlemleyerek öğrenirler.
  • Çocuğunuzla birlikte hayvanat bahçesine gidebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte hayvan besleyebilirsiniz. Mesela camın önüne ekmek koyup kuşların beslenmesini birlikte izleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuza hayvanlar hakkında hikayeler anlatabilirsiniz.
  • Evcil hayvan alabilirsiniz.

 

Evcil hayvan ile büyümek çocuklara birçok faydalar sağlıyor:

  • Evcil hayvanlar hakkında olumlu duygular geliştiren bir çocuğun benlik saygısı ve kendine güven duyguları gelişir.
  • Evcil hayvan ile olumlu ilişkiler, başkaları ile güven ilişkileri geliştirilmesine yardımcı olabilir.
  • Bir evcil hayvan ile iyi bir ilişki sözsüz iletişim, merhamet ve empati geliştirmeye yardımcı olabilir.
  • Evcil hayvan bakımı çocuklarda sorumluluk davranışı geliştirmeye yardımcı olabilir.
  • Evcil hayvanlar doğaya bir bağlantı sağlar. Doğaya sevgiyle yaşayan çocuk daha mutlu ve sosyal hayatta daha hoşgörülü olabilir.
  • Dostluk kavramı gelişir.
  • Hayvanlar ebeveynler gibi emir vermez, kural koymaz, eleştirmez ve yargılamaz. Hayvanların işleri başından aşkın değildir, çocuklar istediği zaman onlara her zaman vakit ayırabilirler. Hayvanlarla yaşanan sevgi ilişkisi daha yalındır. Çocuk hayvanıyla oynar, dertleşir, konuşur. Ailesi veya arkadaşlarıyla paylaşamadığı üzüntülerini, öfkelerini, sevinçlerini hayvanıyla paylaşabilir. Özellikle de aile bireylerine karşı hissettiği olumsuz duyguları başka insanlara anlatmaktan kaçınan çocuklar, hayvanlarına bu duyguları rahatlıkla anlatabilir.

 

Öğrenme ve diğer bozuklukları olan çocuklarda hayvan sevgisi…

Yapılan araştırmalara göre hemen hemen her tür engele sahip çocuklarda ve özellikle zihinsel engelli çocuklarda hayvan beslemenin ciddi yararlar sağlamaktadır. Çocuklar hem fiziksel hem psikolojik hem de zihinsel olarak rahatlayarak, dokunma ve paylaşma duygusunun sağladığı birçok hormonun etkisiyle son derece sakin, çevreyle ve kendisiyle uyumlu ilişkiler kurabilen kişilikler geliştirebilmektedir.

Çocuklarınızın hayvanlarla yaşadıkları hikayeleri burada paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz…