Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Beyza Kantemir - Friday, January 13, 2023

Çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, abur cubur için akran baskısı, TV reklamları ve alışveriş merkezleri gibi etkenlerle ebeveynlerin bir savaş bölgesi haline gelmiştir.

Image

Okuma Süresi: 2 dakika

Çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, abur cubur için akran baskısı, TV reklamları ve alışveriş merkezleri gibi etkenlerle ebeveynlerin bir savaş bölgesi haline gelmiştir. Olumsuz etkenlere rağmen çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları aşılamak için atabileceğiniz adımlar vardır. Şimdi sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik ederek, gıda ile çocukların yaşam boyu ilişki üzerinde büyük bir etki yapmak ve onlara sağlıklı büyümeye fırsat verebiliriz.

“Ağaç yaş iken eğilir” atasözünden hareketle çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı da küçüklükten kazandırılmalıdır. Sizlere, çocuklara sağlıkla beslenme alışkanlığı kazandırmada birkaç önerimiz var. Sizler de önerilerimize eklemeler yapabilirsiniz, yorumlarınızı bekliyoruz.

  • Ebeveynlerin beslenme konusunda çok iyi bir rol model olmaları gerekmektedir. Çocuğunuza meyve, sebze yedirmeye çalışırken sizin cips vb. gıdaları yemeniz çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmada olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Çünkü çocuklar anlatılanları değil yapılanları taklit ederler.
  • Yemekleri düzenli olarak ailece yiyin. Tüm ailenin birlikte olduğu yemek saatleri hem çocuğun iyi vakit geçirdiği zamanlar olacak hem de iştahını artıracaktır. Yemeklerinizi daha çok evde pişirin. Bu bütün aile için daha sağlıklı olacaktır aynı zamanda çocuklar için büyük bir örnek teşkil etmektedir. Restoranlarda yemek, çocuklarda daha fazla yağ, şeker ve tuza sahip olma eğilimine sebep olabilir.
  • Boş kalorili atıştırmalıklar yerine sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın. Çocukların soda, cips ya da kurabiye gibi boş kalori atıştırmalıklar yerine sağlıklı aperatiflere kolay erişmelerine imkan verin. Meyve, sebze, tam tahıl aperatifleri ve sağlıklı içecekleri (su, süt, saf meyve suyu) bol tutun.
  • Porsiyon boyutları sınırlayın. Çocuğunuza tabağını bitirmesi için ısrar etmeyin ve yemek yemesini asla bir ödül ya da rüşvet gibi kullanmayın.
  • Her çocuğun yemek ihtiyacı ve bünyesi farklıdır, çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın.
  • Çocuğa yemek konusunda ısrarcı olunmamalı. Zorla yedirmeye çalışmak fayda yerine çocuğa zarar verecektir. Zorla yemek yedirme sonucu oluşacak kısır döngü içinde, çocukla aile arasında iletişim bozulabilir ve çocukta öfke nöbetlerine sebep olabilir.
  • Oyun ile yemek zamanı birbirinden ayrılmalı.
  • Ebeveyn olarak sizler de iştahsızsanız veya aşırı iştahlıysanız genetik faktörün önemini göz önüne almalısınız.
  • Çocuğun yemeğini kendisinin yemesi teşvik edilmeli. Fakat yemek yerken yetişkinler kadar becerikli olması beklenmemeli. Dolayısıyla üstüne ve etrafına dökmesi durumunda çocuğa olumsuz bir tepki verilmemeli.