Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Hangi Konularda Uzmandan Destek Alınmalı

Nilüfer Koca - Saturday, January 14, 2023

Çocuğum İle İlgili Hangi Konularda Uzmandan Destek Almalıyım? Günümüzde anne ve babalar çocuklarında bir sorun olduğunu gördüklerinde, uzunca bir süre bu sorunun geçmesini bekledikten sonra, son çare olarak bir psikoloğa başvurmaktadırlar. Bu geçen süre içerisinde, çocukta meydana gelen sorun oldukça ilerlemekte ve çözüme ulaşma süreci güçleşmektedir.

Image

Okuma Süresi: 1 dakika

Çocuğum ile İlgili Hangi Konularda Uzmandan Destek Almalıyım?

Günümüzde anne ve babalar çocuklarında bir sorun olduğunu gördüklerinde, uzunca bir süre bu sorunun geçmesini bekledikten sonra, son çare olarak bir psikoloğa başvurmaktadırlar. Bu geçen süre içerisinde, çocukta meydana gelen sorun oldukça ilerlemekte ve çözüme ulaşma süreci güçleşmektedir. Bireylerin kişilik gelişiminin yüzde yetmiş beşinin 0-6 yaş döneminde tamamlandığı göz önüne alındığında, bu süreçte çocukların yaşadığı sorunlar özellikle, ciddiye alınmalıdır. Bu süreçte sorunları konusunda ihmal gören çocukların sorunlarının, ileriki döneme kadar sürdüğü ya da ilerleyen dönemlerde yeniden farklılaşarak, ortaya çıktığı görülmektedir.

Aileler yalnızca çocuklarında sorun gördükleri zaman değil, çocuğun gelişimsel düzeyinin kontrolü için, anne bebek ve ile ile ilgili sorunlar ve yaşam değişiklikleri süreçleri için ve genel anlamda çocuk psikolojisiyle ilgili bilgi sahibi olmak için de psikoloğa başvurabilirler. Seanslar çocuğun gelişim sürecine ve ihtiyaçlarına göre uzmanlar tarafından planlanmaktadır.

Uyum sorunları ve davranış bozuklukları en sık psikoloğa başvurulma nedenlerinden birisidir. Bu sorunlara örnekler şu şekildedir: Fobiler, kaygı bozuklukları, tırnak yeme, öfke ve saldırganlık, dışkı tutma ve kekemelik. Bu tarz durumlarda psikologlar, öncelikli olarak çocuğun gelişimine bakar ve sonrasında soruna yol açabilecek nedenleri aileyle birlikte irdelerler. Bu sorunlara yol açan sebepler belirlenip, ortadan kaldırılmadıkça ya da görmezden gelindikçe, sorun ilerler ya da başka bir soruna yol açar.

Boşanma, kardeş doğumu, aileden birinin ölümü gibi süreçlerde çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğiyle ilgili konunun uzmanında mutlaka destek almak gerekmektedir. 0-6 Yaş döneminde çocuğun yaşanan durumda kendisini suçlamaması ve durumu yanlış yorumlamaması açısından bu durum gereklidir.

Çocuklarda görülen yaygın gelişimsel bozukluklar, cinsiyet anomalileri ve kromozomal bozukluklar için de zaman kaybetmeden uzmana başvurmak gerekmektedir. Bu hastalıklarda tıbbi tedaviler de gerekli olabilmektedir. Bu süreçte tanı koymak, ya da varsa çocuğun eğilimini görmek büyük önem taşımaktadır. Örneğin; otizm, öğrenme güçlüğü, zeka geriliği…

 

Uzm. Klinik Psk. Nilüfer Koca