Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Beyza Kantemir - Wednesday, January 18, 2023

Hıçkırık, yetişkinlerin yanı sıra bebeklerde, hatta yeni doğanlarda da görülebilen, diyafram kasılması olarak bilinen bir durumdur. Aynı şekilde anne karnındaki bebeklerin dahi hıçkırığa eğilimli olması da bilinen bir durumdur. Aynı zamanda hıçkırık bebeklerin sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalıştığınız gösteren bir olay olduğu için telaşlanacak bir durum değildir.

Image

Okuma Süresi: 2 Dakika

Hıçkırık, yetişkinlerin yanı sıra bebeklerde, hatta yeni doğanlarda da görülebilen, diyafram kasılması olarak bilinen bir durumdur. Aynı şekilde anne karnındaki bebeklerin dahi hıçkırığa eğilimli olması da bilinen bir durumdur. Aynı zamanda hıçkırık bebeklerin sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalıştığınız gösteren bir olay olduğu için telaşlanacak bir durum değildir.

Hamileliğin 6. ayından sonra anne karnında küçük spazm durumları görülebilir. Bu küçük spazmlar ile bebeğin anne karnında hıçkırdığını anlayabiliriz. Anne, gebeliği sırasında bu küçük hıçkırık spazmlarını anlamasa bile bebek doğduktan sonra hıçkırması da normal bir durum olacaktır. Annelikle beraber gelen bebeği koruyup kollama durumu annelerin küçük ve normal durumlardan bile korkmasına neden olabilir. Hıçkırık da öksürük, hapşırma gibi normal bir reflekstir. Yetişkinlerin hıçkırması kadar bebeklerin hıçkırması da normal bir durumdur.

Ebeveynlerde görülen hıçkırığın aynı şekilde yenidoğan bebeklerde de görülmesi normal bir durumdur. Bebeklerin sindirim sisteminin doğru bir şekilde çalıştığını gösteren hıçkırığın sebebi midenin hızlı büyümesi ve hıçkırığa yol açan sinire uyarı vermesidir, buna bağlı olarak diyafram kasılması ve kasılma sonucu ses tellerinin normalin üzerinde açılıp kapanması, hıçkırığa sebep olur ve bu durumunda bebeklerde görülmesi çok normaldir. Bebeklerde akciğerlerin gelişmesiyle başlayan hıçkırık, anne karnında 6. Ay itibariyle başlar ve doğumdan sonra da devam ederken yeni doğan bebeklerin ilk aylarında hıçkırık yoğun bir şekilde görülebilir.

 

Bebekleri Neden Hıçkırık Tutar?

Oluşan hıçkırığın tam olarak sebebi bilinmese de bazı durumlar sonrasında ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Bebeklerde görülen hıçkırık sebepleri şunlardır;

  • Bebeğin bulunduğu oda sıcaklığının ani değişime uğraması.
  • Bebeğin fazla ve birden beslenmiş olması.
  • Bebeğin anneyi emdiği sırada ya da biberonla beslenme esnasında hava yutması gibi durumlar hıçkırığa neden olabilir.

 

Bebeğin bulunduğu ortamda hava kirliliği, duman, parfüm kokusu gibi kimyasal kokular olması bebekte öksürüğü tetikleyebilir, bebekte tekrarlanan öksürük durumu bebeğin diyafram kasında kasılmaya yol açabilir bu da hıçkırığa neden olabilir.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bebekler için normal bir durum olan hıçkırığı geçirmek için birkaç yöntem bulunmaktadır. İlk önce bebeğinizin böyle bir durumla karşılaşmasının normal olduğunu bilerek bilinçli davranışlarda bulunmak gerekmektedir. Hıçkırık süresi çoğalır, sıklığı artar ve kusma durumu görülürse uzman doktorlardan yardım almanızı öneririz.

Yeni doğanların başına gelebilen klasik hıçkırma durumunu geçirebileceğiniz ya da kontrol altına alabileceğiniz bazı yöntemler olabilir. Bunlardan bahsederek bebekleri için endişelenen ebeveynlere yardımcı olmak isteriz.

  • Hıçkırık durumunda yapacağınız ilk şey hıçkıran bebeğinizi dik pozisyonda tutup sırtını sıvazlamak olabilir bu sayede bebeğiniz rahatlayacaktır.
  • Bebeklerde hıçkırık durumuna en iyi gelen şeyin emzirmek ve emmek olduğu bilinmektedir. Hıçkırık tutan bebeğinize emzik vermek bebeğinizi sakinleştireceği için hıçkırığın durmasına yardımcı olabilir.
  • Beslenme sırasında bebeğinizde hıçkırık tutuyorsa bebeğinizi beslediğiniz ve emzirdiğiniz konumu değiştirebilirsiniz.
  • Aynı zamanda bebeğinizi beslenmeden önce bebeğinizin çok acıkmasını beklememenizi öneririz. Çok acıkan bebek birden beslenecek ve bu da hıçkırığa sebep olacaktır.
  • Bebeği dik tutarak ya da dizinize yatırarak masaj yapabilirsiniz, bu durum bebeğinizi rahatlatacak ve hıçkırığına iyi gelecektir.
  • Emme sırasında bebeğinizde hıçkırık başladıysa emmeye ara verebilirsiniz.
  • Aynı zamanda beslenme ve emme sırasında bebeklerinizde hıçkırık görülebileceği için Anti-Kolik biberonları tercih etmenizi öneririz.

 

Anti kolik bebek biberon ve biberon emziği, dik konumda besleme sırasında yatayken bile sütle dolu kalır. Bebeğin yuttuğu hava miktarını azaltmak kolik, gaz ve reflü gibi yaygın beslenme sorunlarını engellemeye yardımcı olur. Philips Avent markasının bebeklerinizin için özel olarak sunduğu Anti-Kolik sistemli biberonları incelemenizi öneririz.

Welcome Baby web sitemizi ve mağazalarımızı ziyaret ederek bebekleriniz için en uygun ürünleri en iyi markalar ile inceleyip satın alabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

 

Yazar: Beyza Kantemir